ΤΑΡΤΑ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΑ

Μια αλμυρή τάρτα σκέτη τρέλα !
Εντυπωσιακή, αλλά πάνω από όλα πολύ νόστιμη και οικονομική !
Φτιάξτε τη για να την απολαύσετε με την οικογένεια σας, αλλά και σε ένα τραπέζι με τους καλεσμένους σας, που σίγουρα θα έχουν να σας πουν τα καλύτερα !
Υλικά για τη βάση :
- 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. αλεύρι ζέας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μόνο ένα από τα δύο άλευρα)
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 150 γρ. βούτυρο σε κομμένο κυβάκια
- 1 αυγό (μόνο τον κροκό)
- 1 κ.σ. νερό
Υλικά για την επικάλυψη :
- 500 γρ. πατάτες
- 400 γρ. περίπου κουνουπίδι
- 12 ντοματίνια τσέρι (εάν χρησιμοποιήσετε ντοματίνια πομοντόρο όπως εγώ, βάλτε 6 κομμένα στη μέση)
- 100 γρ. μπέικον γαλοπούλας (εσείς μπορείτε να βάλετε και χοιρινό , εγώ δεν βάζω γιατί είμαι ημι-χορτοφάγος)
- 100 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (κατά προτίμηση πικάντικο)
Υλικά για το topping :
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά
- 30 γρ. κορν φλάουερ
- 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
- ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση :
- Καθαρίζουμε, πλένουμε, βράζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσουν. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε φέτες, όχι πολύ χοντρές.
- Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρές φουντίτσες, το πλένουμε καλά και βράζουμε για 10΄ λεπτά (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει το νερό). Αφού παρέλθει ο χρόνος, το τοποθετούμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσει.
- Πλένουμε τα ντοματίνια, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό  χαρτί και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομματάκια.
Ετοιμάζουμε τη βάση :
- Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια. προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το κορν φλάουερ, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κροκό, το βούτυρο και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει ζύμη, λίγο σφιχτή , που δεν θα κολλάει στα χέρια.
- Παίρνουμε τα 2/3 (και λίγο παραπάνω) της ζύμης, τοποθετούμε σε λαδόκολλα και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο στρογγυλό, όχι πολύ λεπτό, διαμέτρου περίπου όσο η φόρμα που θα ψήσουμε την τάρτα.  Το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης το αφήνουμε στην άκρη για τα τοιχώματα.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε το φύλλο ζύμης, σε μια αποσπώμενη στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23 εκ., της οποίας τον πάτο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Εάν το φύλλο μας βγήκε μικρότερο από τη φόρμα δεν ανησυχούμε, πιέζουμε με τα χέρια μας να απλώσει ή χρησιμοποιούμε λίγο από τη ζύμη που αφήσαμε στην άκρη και καλύπτουμε τα κενά πιέζοντάς τα με το χέρι μας. Έπειτα με ένα πιρούνι, τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία γιατί δεν θέλουμε να φουσκώσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά περίπου.
- Όταν παρέλθει ο χρόνος, τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.
- Παίρνουμε τώρα την υπόλοιπη ζύμη και τοποθετούμε κομματάκι-κομματάκι στα τοιχώματα τις φόρμας, ώστε να σχηματίσουμε στεφάνη στην τάρτα μας.
- Συνεχίζουμε καλύπτοντας τον πάτο της τάρτας με τις πατάτες,
- Από πάνω τοποθετούμε το κουνουπίδι και τα ντοματίνια.
- Στα ενδιάμεσα κενά προσθέτουμε το μπέικον και διασκορπίζουμε από πάνω το τυρί.
Ετοιμάζουμε το topping :
- Σε μια λεκάνη προσθέτουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά με σύρμα και περιχύνουμε με το μείγμα την τάρτα μας, σιγά-σιγά και προσεκτικά για να μην ξεχειλίσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160 βαθμούς, για 40΄- 45΄ λεπτά περίπου.
- Όταν ψηθεί η τάρτα, την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε.
Ζεστή ή κρύα είναι το ίδιο υπέροχη ! Απολαύστε τη !

Η συνταγή βήμα - βήμα με εικόνα : ΤΑΡΤΑ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΑ