ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

Επειδή όπως έχω πει , οι φράουλες έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή και επειδή μου αρέσουν πάρα πολύ, σήμερα έχω συνταγούλα εύκολη για υπέροχη, μυρωδάτη , σπιτική μαρμελάδα φράουλα !
Χωρίς αμφιβολία, είναι μία από τις ωραιότερες μαρμελάδες, ιδανική για τσιζκέικ , πάστα φλώρα, γέμιση σε μπισκότα, προσθήκη στο γιαούρτι ή το παγωτό ή απλώς ως άλειμμα στο ψωμάκι μας.
Υλικά για 5 βαζάκια :
- 2 κιλά φράουλες (ζυγισμένες αφού καθαριστούν)
- 2 κάψουλες βανίλιας
- 1 κιλό ζάχαρη
- το χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση :
- Παίρνουμε φράουλες στην εποχή τους. Διαλέγουμε να είναι το χρώμα τους βαθύ κόκκινο και να είναι γερές.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες από τα κοτσανάκια τους.
- Τις ψιλοκόβουμε, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Τις αφήνουμε έτσι για 1-2 ώρες περίπου ή μέχρι να έχουν βγάλει αρκετό σιρόπι.
- Στη συνέχεια βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά χωρίς να απομακρυνθούμε γιατί φουσκώνει. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξαφρίσουμε την μαρμελάδα, γιατί ανακατεύοντας συχνά θα απορροφηθεί ο αφρός καθώς βράζει.
- Βράζουμε έως ότου η μαρμελάδα αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε. Ένας καλός χρόνος για την ποσότητα της συνταγής και αναλόγως πάντα με το πόσο σιρόπι έχουν βγάλει οι φράουλες, είναι τα  20΄με  30΄λεπτά περίπου.
- Εν τω μεταξύ παίρνουμε τα βαζάκια στα οποία πρόκειται να αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα και αφού τα έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά, θα ξεκινήσουμε την αποστείρωσή τους.
-Τα τοποθετούμε λοιπόν σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει μια πετσέτα, με το στόμιο προς τα κάτω, το ίδιο και τα καπάκια τους (βλέπε εικ. Νο. 18,19,20).
- Στη συνέχεια τοποθετούμε το ταψί με τα βάζα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς (τα βάζα θα πρέπει να είναι γυάλινα και να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες) .
- Τα αφήνουμε έτσι για 4-5 λεπτά και στη συνέχεια σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα για άλλα 5 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και όπως είναι ακόμη καυτά , τα γεμίζουμε με την επίσης καυτή μαρμελάδα, πιάνοντάς τα προσεχτικά  με μια λαβίδα ή μια πετσέτα για να μην καούμε (εδώ φροντίζουμε να συμπέσουν οι χρόνοι ολοκλήρωσης βρασμού της μαρμελάδας και της αποστείρωσης).
- Σφραγίζουμε με τα καπάκια τους τα βάζα, τα τοποθετούμε σε μια επιφάνεια με το στόμιο προς τα κάτω και τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν τελείως.
- Όταν κρυώσουν, μπορούν να αποθηκευτούν στο ντουλάπι μας, σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος και να διατηρηθούν (εφόσον έχει γίνει σωστά η αποστείρωση) μέχρι και ένα χρόνο.
- Αφού τις ανοίξουμε, τις βάζουμε απαραιτήτως στο ψυγείο, όπου θα διατηρηθούν για 6 μήνες περίπου.

Η συνταγή βήμα - βήμα με εικόνα : ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ