ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

Η ερώτηση που μου κάνουν πάντα όταν τρώνε αυτά τα τσουρέκια (γιατί τα κάνω πολύ συχνά) είναι : « μα είναι στ΄ αλήθεια νηστίσιμα ? »
Κι όμως... είναι νηστίσιμα και είναι τα πιο νόστιμα, μυρωδάτα κι αφράτα τσουρέκια που έχετε φάει !
Μια δοκιμή θα σας πείσει !!!
Υλικά :
- 150 γρ. νερό χλιαρό
- 150 γρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 150 γρ. ηλιέλαιο
- 40 γρ. νωπή μαγιά
- 10 γρ. μαχλέπι
- ½ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
- 2 κάψουλες βανίλιας
- 150 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. ανεστραμμένο σιρόπι ζάχαρης σε θερμοκρασία δωματίου (βλέπε παρακάτω*)
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 700 γρ. περίπου αλεύρι για τσουρέκια
*Ανεστραμμένο σιρόπι ζάχαρης
Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται κυρίως από τους αρτοποιούς, οι οποίοι το αναφέρουν και ως ''trimoline'' , για να μένουν τα προϊόντα τους υδαρά και να είναι λιγότερο επιρρεπή στην κρυστάλλωση !
Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο σαν υλικό, όμως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, πως αυτή η τεχνική είναι ίσως το μυστικό για ένα πετυχημένο τσουρέκι !
Πολλοί που το γνωρίζουν, το χρησιμοποιούν χωρίς να το αναφέρουν στις συνταγές τους, για να μη διαδοθεί η τεχνική της επιτυχίας!
Για να το φτιάξουμε λοιπόν μόνοι μας, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι :
- 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. νερό
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Βράζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά.
Αφού κρυώσει, φυλάσσεται σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε το ζεσταίνουμε λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων για να ρευστοποιηθεί !
Εκτέλεση :
- Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι.
- Σε μια δεύτερη λεκάνη προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά θρυμματισμένη και 2 κ.σ. ζάχαρη από τη συνταγή και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
- Στη συνέχεια κι ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, προσθέτουμε το ανεστραμμένο σιρόπι ζάχαρης .
- Έπειτα,  από το αλεύρι της συνταγής, προσθέτουμε λίγο-λίγο τόση ποσότητα, ώστε να προκύψει ένας παχύρευστος χυλός.
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 20΄ λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει το μείγμα.
- Όταν φουσκώσει το μείγμα, το προσθέτουμε στη λεκάνη με το αλεύρι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με την εξής σειρά : λάδι, ζάχαρη, μαχλέπι, κάρδαμο, βανίλιες, ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε λίγο με το χέρι μας, προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι και ζυμώνουμε καλά να προκύψει ζύμη μαλακή που θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε λαδώνοντας αρχικά 2-3 φορές τα χέρια μας και στη συνέχεια προσθέτοντας επαναλαμβανόμενα καθώς ζυμώνουμε , λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας .
- Ζυμώνουμε πολύ καλά για 10΄λεπτά τουλάχιστον και στη συνέχεια επανατοποθετούμε τη ζύμη στη λεκάνη, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 - 2 ½ ώρες, να διπλασιαστεί ο όγκος.
- Όταν φουσκώσει η ζύμη, την πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας να ξεφουσκώσει, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και στη συνέχεια χωρίζουμε το κάθε ένα μέρος σε άλλα τρία και τα πλάθουμε σε κορδόνια.
- Παίρνουμε τα τρία από τα κορδόνια και πλέκουμε πλεξούδα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα 3 κορδόνια.
- Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, τα αλείφουμε απαλά με πινέλο με λίγο χλιαρό νεράκι, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και τα αφήνουμε για 20΄ λεπτά να ''ξεκουραστούν'' !
- Γεμίζουμε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος με καυτό νερό (για να μη ρίξουμε τη θερμοκρασία του φούρνου), το τοποθετούμε σε μια γωνία στο πίσω μέρος στον πάτο του φούρνου.
- Ψήνουμε τα τσουρέκια μας σε προθερμασμένο φούρνο , στις αντιστάσεις,  στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
- Εάν ο φούρνος σας δεν ψήνει τόσο καλά από κάτω όπως ο δικός μου , το τελευταίο 10λεπτο, ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.
- Όταν ψηθούν τα τσουρέκια μας τα τοποθετούμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Απολαύστε τα πιο νόστιμα, μυρωδάτα κι αφράτα τσουρέκια !!!

Η συνταγή βήμα - βήμα με εικόνα : ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ