ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ (ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ)

Ένα διαφορετικό, πολύ εύκολο και νόστιμο τσουρέκι, χωρίς αυγά !!!

Υλικά :

- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

- 150 γρ. ζάχαρη

- 180 γρ. γάλα φρέσκο

- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο (κρατάμε στην άκρη τα 50 γρ. για το ζύμωμα)

- 50 γρ. νωπή μαγιά (=2 κύβους)

- 2 κάψουλες βανίλια

- 2 κ.γ. μαχλέπι

- 100 γρ. φιστίκι αράπικο ανάλατο, καραμελωμένα και τριμμένα στο μούλτι (όχι πολύ ψιλά)

- 3 κ.σ. κουβερτούρα τρούφα (ή 100 γρ. σε σταγόνες)

- 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση :

- Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μαχλέπι και το αλάτι και ανακατεύουμε και σχηματίζουμε στη μέση μια λακουβίτσα.

- Ζεσταίνουμε το γάλα, διαλύουμε μέσα τη μαγιά και την προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι μαζί με το λιωμένο βούτυρο.

- Ζυμώνουμε με τα χέρια μας, χωρίς να παραδουλέψουμε τη ζύμη, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.

- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

- Όταν φουσκώσει η ζύμη μας, την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο και  ζυμώνουμε ελαφρά
βουτώντας τα χέρια μας στο λιωμένο βούτυρο.

- Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε τετράγωνο φύλλο 50 x 50 περίπου, βουτυρώνουμε την επιφάνεια με πινέλο και στρώνουμε πάνω το φιστίκι και την κουβερτούρα πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια.

- Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε τετράφωνα περίπου  8 x 8 cm και τα τοποθετούμε στη σειρά, σε μια ορθογώνια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, κρατώντας την κάθετα για να μην πέφτει η επικάλυψη από τη ζύμη.

- Προσθέτουμε ελάχιστο παγωμένο βούτυρο σε κομματάκια στην επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150 βαθμούς, αερόθερμο, για 45 λεπτά περίπου.

- Όταν ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε προσεχτικά και τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.

Η συνταγή βήμα-βήμα με εικόνα : ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ (ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ)