ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ (Ή ΚΑΝΕΛΑΣ)

Εύκολη και γρήγορη, νηστίσιμη συνταγή με απλά υλικά για υγιεινά και νόστιμα κουλουράκια, λίγο πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα πλούσια πασχαλινά γλυκά !
Θα μυρίσει όλο το σπίτι !
Υλικά :
- 400 γρ. καλαμποκέλαιο
- 200 γρ. χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι ( ή  1 ½ κ.γ. κανέλα)
- 400 γρ. ζάχαρη
- 4 κάψουλες βανίλιας
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κιλό περίπου αλεύρι γ.ο.χ.
- σουσάμι προαιρετικά
Εκτέλεση :
- Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα , ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια άλλη λεκάνη, προσθέτουμε τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύσμα και το χυμό και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. Στο σημείο αυτό, εάν θέλουμε τα κουλουράκια μας να έχουν άρωμα κανέλας και όχι άρωμα πορτοκαλιού, παραλείπουμε το ξύσμα και το αντικαταστούμε με την κανέλα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας αρχικά με το σύρμα και στη συνέχεια με το χέρι έως ότου να προκύψει ζύμη μαλακή που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα.
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μπορεί να δουλευτεί.
- Πλάθουμε τώρα σε ότι σχήμα θέλουμε ή χρησιμοποιούμε φόρμες σιλικόνης με εποχιακά σχέδια όπως έκανα κι εγώ !
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια μας ή τις φόρμες σιλικόνης που έχουμε γεμίσει με τη ζύμη, σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα,  πασπαλίζουμε αν θέλουμε με μείγμα κανέλας-ζάχαρης ή με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 175 βαθμούς, για 13 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο) .
Καλό Πάσχα !!!

Η συνταγή βήμα - βήμα με εικόνα : ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ (Ή ΚΑΝΕΛΑΣ)

Η έκθεση εικόνων είναι κενή.