ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ SPEKULATIUS

Αγαπημένα χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια !!!

Τα spekulatius είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα της Γερμανίας. Κανονικά το σχήμα τους είναι ορθογώνιο και τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο, βλέπεις να εξελίσσετε μπροστά σου η ιστορία του Αγίου Νικολάου, που αποτυπώνεται πάνω τους με ιδικές σφραγίδες. Μέχρι και λίγο μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, θεωρούνταν ένα ακριβό γλύκισμα της υψηλής κοινωνίας, κυρίως λόγω των μπαχαρικών που περιέχουν τα μπισκότα, που εκείνη την εποχή ήταν δύσκολο να προμηθευτούν οι νοικοκυρές. Σήμερα τα μπισκότα spekulatius φτιάχνονται σε όλα τα σπίτια την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι μόνο και πραγματικά δεν μπορείς να σταματήσεις να τα τρως !!!

Υλικά :

- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

- 250 γρ. ζάχαρη καστανή (την περνάμε λίγο από το μπλέντερ)

 - 1 κ.γ.  μπέικιν πάουντερ

- 15 γρ. μείγμα μπαχαρικών για spekulatius (βλέπε παρακάτω*)

- 1 πρέζα αλάτι

- 200 γρ. μαργαρίνη μαλακή

- 2 αυγά

- 100 γρ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη ή φουντούκια αλεσμένα (προαιρετικά)

* Μμείγμα μπαχαρικών spekulatius :

- 2 κ.γ. κανέλα

- 2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

- 2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

- 2 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη

- 2 κ.γ. κάρδαμο

- 2 κ.γ. γλυκάνισο αλεσμένο

- 1 κ.γ. μπαχάρι αλεσμένο

- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού σε σκόνη

- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού σε σκόνη

Αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί και είναι έτοιμο για χρήση ! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα γλυκά, μαρμελάδες, ροφήματα ακόμη και σε φαγητά την περίοδο των εορτών !

Εκτέλεση :

- Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μείγμα μπαχαρικών, την αμυγδαλόψιχα (αν προτιμάμε) και το αλάτι και ανακατεύουμε. 

- Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα τη μαργαρίνη και τα αυγά και ζυμώνουμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη .

- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα .

- Όταν παρέλθει ο χρόνος τοποθετούμε τη ζύμη μας ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τον πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3-4 χιλ. 

- Έπειτα με ένα στρογγυλό κουπ πατ κόβουμε τη ζύμη μας σε δίσκους και στη συνέχεια με μια χριστουγεννιάτικη σφραγίδα πιέζουμε τους δίσκους να αποτυπωθεί το σχέδιο ! Εάν δεν έχουμε σφραγίδα κόβουμε τη ζύμη μας με ότι χριστουγεννιάτικο κουπ πατ έχουμε. Τα μπισκότα μας δεν θα φουσκώσουν πολύ οπότε το σχήμα τους μένει σχεδόν αναλλοίωτο.

- Τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αερόθερμο, στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.

- Εάν θέλουμε να γυαλίσουν λίγο τα μπισκότα μας, μπορούμε πριν τα βάλουμε στο φούρνο να τα αλείψουμε με λίγο γάλα.  

- Όταν ψηθούν, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα καταναλώσουμε.

Είμαι σίγουρη πως θα τα αγαπήσετε και θα φτιάξετε πολλές φορές όλο το χρόνο !!!

Καλές γιορτές με υγεία !

ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ SPEKULATIUS

Η έκθεση εικόνων είναι κενή.